Suka Saya, Ya? Suka Saya, Tidak? by Manjlara

Suka Saya, Ya? Suka Saya, Tidak? by Manjlara from  in  category
Read using
(price excluding 0% GST)
Author: Manjlara
Category: Romance
ISBN: 978-967-0508-70-2
File Size: 1.50 MB
Format: EPUB (e-book)
DRM: Applied (Requires eSentral Reader App)
(price excluding 0% GST)

Synopsis

Qisya Amni, gadis manis yang tinggal bersama ayah saudaranya sejak kecil. Walaupun tidak disenangi Mak Long Ainun, namun Pak Long Mukri sangat menyayanginya. Membesarkan anak perempuan bagaikan memiliki harta yang dipinjamkan orang. Sampai waktu dan ketika, harta itu akan dikembalikan. Lalu dia mahu yang terbaik untuk anak saudaranya yang piatu itu. Tetapi bagaimana, jika hati Qisya menulis yang lain. Kadang-kadang cinta boleh buat seseorang itu sesat. Kadang-kadang pula, cinta boleh buat seseorang mengembara. Dan... sang pengembara pula, pasti akan bertemu dari mana asal hatinya.

Reviews

suka saya, ya? suka saya, tidak?
by Aminah Azhar on April 12, 2020

saya menyukai semua watak dalam novel in terutamanya watak utama, qisya amni! she 's such an innocent, seorg gadis yg polos, humble dan most of the time saya kesian dgn kisah hidup qisya. tapi untungnya qisya ada 3 org laki in the same time jatuh hati padanya! sungguh beruntung ya seorang qisya and she deserve that. saya suka dgn julia yg selalu ada disisi qisya sedih dan gmbira. dan saya suka juga tabiat julia yg suka makan itu hihi sungguh comel! nasib baik julia tidak cemburu dgn qisya sbb semua lelaki yg bertandang ke rumahnya semuanya masuk meminang qisya heheh. antara ketiga tiga lelaki , sudah tentu saya amat menyukai watak azam jufri yang sangat sabar ye orgnya, berbudi pekerti yg baik, ada agama, abg2 sangat, dn hensem? hehehe. waktu saya dapat tahu yg qisya buat keputusan nak bertunang dgn wali ilya tu si pemaksa dn panas baran tu , saya kecewa sangat. i was like why qisya why??? qisya ni kadang2 baik sangatla smpaikan sanggup bertunang sebab macam tknak lukakan hati makcik asilah tu. dahla makcik asilah tu pernah ada history tk sukakan qisya pastu pernah kutuk dan suruh qisya pergi dari hidupnya sekeluarga. qisya ni baik betul kalau saya la mmg takla saya terhegeh hegeh lagi. tapi tulah cinta qisya terhadap hilmi begitu suci , ikhlas dn mendalam sampaikan qisya boleh ignore je makcik asilah cakap apa2 pun dan take it in a positive way??! patutpon ramai suka kan qisya sbb qisya ni ikhlas orangnya. saya sejujurnya tk suka betul tiba2 je watak wali ilya tu si budak final year medic tu muncul tiba2 in the middle of the story. pastu tiba2 desak suruh org sukakan dia? what is wrong with you? ko tibe2 mlwt adik ko tgh sakit pastu jtuh cinta ondg prtama dgn qisya pstu kubur arwah tak merah lagi pastu duk sibuk confess dah perasaan kat qisya yg tgh bersedih tu?? dari mula lagi wali ilya tu mmg tak penyaba orangnya! lepastu die desak makcik asilah tu suruh terima qisya. makcik asilah pun dgn muka tebal nya pernah buang qisya dari hidup dia dtgla semula ke rumah qisya bertanyakan untuk anaknya, wali ilya . pastu bila dh bertunang lagi mnjdi jadi perangai tak sabar dn mndesak dia tu. kalo akula mmg awai awai aku reject laki pesen nak atur hidup kita ni dn tuduh membuta tuli tanpa usul periksa dn dgr penjelasan kita dn judge kita. apela wali ilya tu. lepastu saya tak suke die sbb he as a final year medical boleh manage patient ke tiba2. dia mcm knows everything and take over everything padahal tu patient dr naquib kot. pastu saya macam insecure sbb saya pun final year meds student jugak tapi kenape saya tk tahu ape yg wali ilya tu tahu hahahahahab k. so saya tk sukalah dia. hahahababab sejujurnya saya sangat gembira bila qisya putus tunang dgn dia. i was like yesss azam jefri ada peluang! saya rasa sangat comel sbb qisya still slow and steady dn tak terburu buru untuk terima balik cinta azam jefri. qisya lebih berserah kepada takdir Allah tentang jodoh antara mereka. dan yg bestnya azam jefri pun sabar menanti & terima dgn redha plan qisya tu. they are meant for each other! tidak lupa juga watak paklong qisya sapa name pak tu lupe dah hehe. beliau seorang bapa saudara yg sgt bertanggungjwb, penyayang, memahami dn kiutnya dia saling bertukar diari dgn qisya! walaupun makcik ainun tu bengis dn dingin layanannya terhadap qisya tpi qisya endure that period and alhamdulillah in the end dia sedar. nasib baiklah sepupu2 qisya tu baik2 orgnye. nnti jadi macam kisah cinderella dgn mak tiri jahat dan ank tirinya yg jahat. kenapa saya rasa dato fahim & datin masyitah tu baik sangatttt orgnya.. dahla org kaye pastu baik la. saya rasa saya pulak nak jadi menantu keluarga itu. hehhe. kasih adik azam jefri tu mesti cantikkan orgnya. just my random thought. dan saya rasa comel sangat sbb kasih tinggl rapat dgn mak mertuanya. dan suaminya pula tinggl dgn mak ayh kasih iaitu mak ayh mertuanya. sungguh comel pertalian di situ nama2 watak yg dipilih pun indah dan typical nama novel hahaha. saya suka je. tema yang dibawa oleh novel.ini berkisar tntg perseverance, endurance yg dihadapi qisya sebagai anak yatim piatu. alhamdulillaj bonus juga untuk qisya sbb ada harta yg ditinggl oleh arwah nenek dn ayh nya. jadi qisya mostly dahagakan kasih sayang dri org sekeliling nya. harta is not a big problem for her. tema seterusnya tentang cinta. saya suka perhubungan sebelum kahwin yg tidak keterlaluan, yg menjaga batas antara lelaki dn perempuan, yg penuh adat. saya kagum juga dgn kesetiaan yg ditunjukkan qisya kepada hilmy. cuma saya tak suka wali ilya saja hahaha . hilmy tu saya biasa2 je cuma kesian sbb masuk2 je cerita hilmy tu dh koma. so saya hanya dptmembayangkan hilmy yang koma dn lemah di ccu. innalillah buat hilmy. semoga tenang di sana. saya suka novel jemari seni sebab kisah cerita dia tak heavy sangat so saya boleh hilangkan stress baca dgn menyelami kisah hidup mereka. ada beberapa part azam jefri yg saya rasa kiut saya dah screenshot antaranya pasal tiang tu, pasal ape lagi ye. okla itu saja rview merapu dari saya. looking forward to read karya jemari seni as much as possible di musim pkp ini!

Write your review

Recommended