array(5) {
  ["library"]=>
  string(6) "0.0001"
  ["result"]=>
  string(6) "0.0053"
  ["book"]=>
  string(6) "0.0066"
  ["slice"]=>
  string(6) "0.0000"
  ["all"]=>
  string(6) "0.0119"
}
Stigma | Muharikah | Iman Publications | 978-983-2423-57-7 | E-Sentral Ebook Portal

Stigma by Muharikah

Stigma by Muharikah from  in  category
Read using
(price excluding 0% GST)
Title: Stigma
Author: Muharikah
Category: General Novel
ISBN: 978-983-2423-57-7
File Size: 20.60 MB
Format: EPUB (e-book)
DRM: Applied (Requires eSentral Reader App)
(price excluding 0% GST)

Synopsis

Bagaimana jika seseorang tahu mencintai 'si dia' itu bukan fitrahnya, tapi perasaan itu tak mampu dibendung? “I know, the struggle is real.” Dr Iman dan Dr Faris; dua orang doktor muda yang sering kali berhadapan dengan penghidap HIV. Kebanyakan pesakit ini datang dari 'dunia' berbeza - dunia mereka yang mencintai sesama jantina. Kedua doktor ini berusaha merawat pesakit yang mereka temui; bukan saja sakit fizikal, tetapi juga ‘sakit’ dalam jiwa yang dihadapi. Dalam kesibukan mereka merawat orang lain, ada sisi gelap kehidupan Iman dan Faris yang cuba disorokkan. Stigma merupakan novel pertama Muharikah - cubaan berani beliau mengangkat kisah perubatan yang tabu tetapi penuh pengajaran. "Kita tahu sesuatu novel itu best apabila selepas membacanya, kita akan lihat dunia ini dengan cara berbeza. Stigma ada elemen tersebut." – Syeraho, editor & penulis

Reviews

It 's not really rare.
by Eymah on July 15, 2018

Assalamualaikum, thanks to penulis akak Muharikah sbb dah tulis satu novel yang memang superb giler. at first mcm pernah dengar word stigma ni, tapi lupa kat mana. tapi memang tertarik lah nak dapatkan satu. tapi timing nak baca sebab curious sangat tu dah tak ada kat malaysia. cari hari tu sebelum ke indonesia tapi tak jumpa kat mph. bila sekarang memang hangat isu lgbt, q stand for what? I forgot. Dalam masa sama juga Muharikah buat buku tentang ini juga. so memang curious nak tahu apa je yang penulis nak sampaikan. Know what? I've read it in just two days! tu maksudnya buku ni memang menarik cause I'm slow reader. tak sure novel ni tebal ke tak, sebab tak pernah jumpa lagi kat kedai buku. ???? What I've got from this novel is back to judgemental lifestyle, again kan. Sekarang ni memang zaman judgemental, kalau tak kuat memang lemah dan cepat rasa putus asa. Tapi saya suka gaya penulis karang jalan cerita nya. Menarik dan memang bagi motivasi untuk golongan LGBTQ ni nak berubah. Back to stigma, actually malu nak buat review sebab takut oranh jugde kan, "eh kau baca pasal LGBTQ, kenapa?" Ah, salah ke nak tambah ilmu, bukan takat ilmu tu je, ilmu perubatan pun banyak, dapat tau pengalaman seorang doktor muslim yang sebenarnya multitask sangat. Merekalah doktor, merekalah kaunselor, merekalah teman dan merekalah pendakwah. Salute sangat kat Kak Muharikah sebab tau dia sibuk as a doctor but manage to complete her book. Ouch dibandingkan dengan saya takat student kaunseling je pun dah tak sempat nak karang manuskrip. cita-cita masih terkubur, tak tahu bila nak mula. Dalam novel ni boleh nampak, sebenarnya sesiapun manusia pasti ada kisah silam yang dia taknak ulang dan ungkit. Lagi-lagi kisah silam tu adalah satu dosa besar. And kalau orang tahu kita buat dosa tu orang memang akan kat itu ini tanpa tahu apa punca dia jadi macam tu. Dan mereka sering menyalahkan dan menghina tanpa ada rasa ingin membantu, jijik kan? Sedangkan mereka tu sebenarnya perlukan bantuan untuk berubah, cakap berkenaan nafsu ni memang tak jalan lah kalau cuba berubah sesorang. trust me, they should get help. first help from Allah and then help from the one they trust. come on gais, kalau masih ada terdetik nak berubah tu, jangan tangguh, azam kena kuat! biar orang judge asalkan Allah tahu usaha kita untuk kembali kepada fitrah. And satu lagi nak sentuh, jangan anggap orang ikut usrah semua maksum, mereka pun manusia. lagi dahsyat syaiton kacau mereka ni, syaiton tak kacau supaya kapel islamik je tapi syaiton hasut untuk suka sama jantina. sama macam dalam buku detour. Jangan terkejut lah, orang yang berdakwah pun manusia, adakalanya iman mereka turun, adakalanya naik. dan pasti mereka ada sebab tertentu. macam Iman dalam ni, dia nak tolong Aleph tapi dia takut dalam dia tolong tu dia akan terjebak sekali. Memang ada terjadi dalam kalangan akhawat/ikhwah, seolah mereka bila hanyut mereka tak sedar, macam kena pukau pun ada. Tapi kalau yg dah berubah tu alhamdulillah, kalau yang belum tu seek help please, love yourself. Kadang jujur cakap memang jijik, sebab sama jantina, tapi dalam masa yang sama kalau mereka ada sebab yang mendesak mereka ke arah itu, hmm yang ni kesian. seek help okay? Apa-apa pun novel ni best sebab jalan cerita tak judgemental, i hope banyak golongan LGBTQ baca buku ni dan Allah bagi hidayah melalui buku ni. wah untung la kak Muharikah kalau ada org dapat berubah asbab dari baca buku ni, dengan izin Allah. mesti akak punya pahala banyak sepanjang perubahan sesorang tu! InshaAllah best story! All the best akak untuk next book!

Write your review

Recommended