MIA BELLA KHADEEJA

MIA BELLA KHADEEJA

RM 30.00

ISBN:

9789671821374

Categories:

General Novel

File Size

2.84 MB

Format

epub

Language

BM

Release Year

2022
Favorite (5)

Synopsis

BLURB MIA BELLA KHADEEJA

KHADEEJA, menjadi anak terbuang bukan kehendaknya. Tetapi bila dia diberi peluang untuk membantu lelaki yang dipanggil papa, dia bersetuju untuk dijodohkan dengan Edrus. Niatnya hanya satu, supaya Datuk Zahari dapat menerimanya dan akan sentiasa menyayanginya. Namun, kerana sikap kaki perempuan Edrus, Khadeeja mengambil keputusan sendiri. Dia memutuskan pertunangannya dengan Edrus lalu pergi jauh daripada keluarganya.

“You ingat ada ke lelaki lain yang mahukan perempuan macam you?” - EDRUS

“Kalau ada pun tentulah bukan you orangnya Edrus!” - KHADEEJA

Pertemuan dengan Syamil Hassan, membuatkan hidup dan perasaannya kacau bilau.

“Nenek saya cakap, kalau kita dah teringin nak makan sangat dengan apa yang kita nak makan, kita mesti makan. Takut-takut kempunan pulak. Kita mana tahu kejap lagi kita mati...” - KHADEEJA

“Jangan lupa cuci baju saya ni sampai bersih. Saya tak mahu ada bau sambal!” - SYAMIL

SYAMIL HASSAN, hampir tiga puluh lapan tahun menyendiri. Dalam hidupnya hanya memikirkan tentang kerja, kerja, kerja. Selama itu, istilah kahwin langsung tidak ada dalam hidupnya sehinggalah matanya terpandangkan Khadeeja. Seluruh hidupnya bertukar tiga ratus enam puluh darjah!

Hubungan yang bermula dengan gaduh-gaduh manja membibitkan satu rasa dalam diri Syamil.

“Dah kahwin?” - SYAMIL

“Kalau dah kahwin, kenapa? Dan kalau saya belum kahwin pun, kenapa?” - KHADEEJA

“Kalau dah kahwin, baguslah. Kalau belum kahwin lagi, itu lagi bagus buat saya!” - SYAMIL

Khadeeja tidak mengerti apa maknanya setiap bicara Syamil. Dia baru saja putus tunang dan sekarang lelaki itu seperti meminta hatinya.

“Saya harap tuan tidak memikirkan sesuatu yang lebih jauh tentang kita. Kalau saya harus terima dia semula, macam mana?” - KHADEEJA

Syamil penasaran. Khadeeja itu mahu apa sebenarnya? Tidak cukup baik lagikah dia melayan gadis itu? Tetapi walau apa pun dugaannya, Khadeeja tetap akan menjadi miliknya!

Ti amo mia bella, Khadeeja!