Eseu despre modelul onto-informaţional-fenomenologic propus de Mihai Drăgănescu

Eseu despre modelul onto-informaţional-fenomenologic propus de Mihai Drăgănescu

RM 22.12

ISBN:

9786067486810

Categories:

General Academics

File Size

1.57 MB

Format

epub

Language

rum

Release Year

2023
Favorite (0)

Synopsis

Arhitectura cărții îmbină armonios evoluția gândirii intuitive și creative în opera lui Drăgănescu, de la „Profunzimile lumii materiale” la „Societatea Conștiinței”, gravitând în jurul conceptului de INFORMAȚIE ca fenomen, ca esență primordială și fundamentală a Cosmosului. Autorul cărții realizează o integrare, atât temporală cât și multidisciplinară a cunoașterii conceptului, neomițând contribuțiile personale, ceea ce conferă lucrării o valoarea științifică ce depășește dimensiunea unui eseu.

Prof. univ. Leon Zăgrean, Preşedinte fondator al Societăţii Naţionale de Neuroştiinţe din România

 

Cartea adânceşte, prin ideile prezentate, analiza operei ştiinţifice și filosofice a Profesorului, care a fost Academicianul Mihai Drăgănescu.

Mat. Dr. Sorin Baiculescu, Vicepreşedinte DFLMS (CRIFST), Academia Română

 

 

Am avut deosebita plăcere să audiez prelegeri ale profesorului Mihai Drăgănescu, când eram student la Facultatea de Electronică și Comunicații, IPB. Lectura acestui eseu a fost un prilej de a înţelege o prezentare în limbaj filoșofic a ceea ce, cu mulți ani în urmă, profesorul Drăgănescu ne prezenta în limbaj tehnic. El invită la reflecție, răscolind în subconștient construcția noastră interioară. Este fascinat modul în care este tratat conceptul de informaţie, prin faptul că teologia şi ştiinţa pot merge mână în mână, depăşind o înţelegere mediocră. Nu mai puţin relevantă este punerea în evidenţă a schimbării permanente generate de legile implacabile ale Existenţei. Lectura eseului pune accentul pe o cunoaştere holistică, interdisciplinară care deschide noi orizonturi dar conduce şi la aprofundarea unor domenii cu care deja suntem familiarizaţi, integrând sau chiar modificând viziunile anterioare asupra unui subiect, trezind astfel curiozitatea de a-l redescoperi, asemenea tradiționalelor păpuși Matrioșca sau a bătrânelului japonez cu mustăți lungi și albe. Gorun Manolescu a reușit să sintetizeze și să organizeze un volum imens de informație, într-o manieră accesibilă, într-un spaţiu al lucrării relativ restrâns.

Gabriel Micu, dr. în drept şi istorie