Pakisztán

Pakisztán

RM 51.96

ISBN:

9786156439246

Categories:

Travel

File Size

12.13 MB

Format

epub

Language

hun

Release Year

2023
Favorite (0)

Synopsis

Aki már járt Indiában, az megtapasztalhatta, hogy a szubkontinens szétválásának megvannak az árnyoldalai. A politikai és a vallási kér­dések a közös történelmi múlt ellenére is India, Pakisztán és Bang­lades széthúzását eredményezik. Ezek az országok mégis hívogatóak a világ utazói számára.
Ez a könyv megmutatja, hogy a felszín alatt milyen csodák rej­tőznek. Hogy az évezredek kultúráját a hétköznapokban őrző, ápoló kezek milyen értékessé teszik Pakisztánt, ahol a UNESCO világörök­ségi helyszínei ötvözik a hindu, a muzulmán és a törzsi kultúrát. Ahol egyedülálló irodalmi műveket és semmihez sem hasonlítha­tóan csodás mauzóleumokat hagytak maguk után a szúfi szentek. Ahol a modern kor minden vívmánya biztosítja a gondtalan kényel­met az odalátogatók számára, ugyanakkor időutazást lehet tenni Mo­hendzsodáro és Harappa évezredeibe, valamint meg lehet csodálni Chaukhandi és más temetkezési helyek síremlékeinek csipkeszerű, faragott falait. Azután el lehet mélyedni Allah hívei és Mohamed pró­féta követői nyomában Iszlámábád óriás mecsetének az üzenetében, majd a vallási rajongásban az önkívületig elmerülő tömegek láttán Al­lahot meg a negyedik kalifát, Alit idézhetjük meg Sehwan Sharifban.
De a történelmi tényekkel is megismerkedhetünk a könyv segít­ségével. Az ókori Selyemút nyomán emelt óriáserődökkel, amelyek egyedülálló füzért alkotnak az Indus folyó mentén, és Bahawalpur ma­haradzsáinak életébe is betekintést nyerhetünk. Megtudhatjuk továb­bá, hogyan oktattak a világ egyik első egyetemén, Takszilában. Azután találkozhatunk Kőrösi Csoma Sándorral és Stein Auréllal, valamint megcsodálhatjuk Lahorban Schöfft Ágoston monstre festményét ab­ban a galériában, amely a szikh Bamba hercegnő tulajdonában állt. Ezt a gazdag kulturális közeget pedig még felejthetetlenebbé teszi a pakisztáni emberek utunk során megtapasztalt kedvessége.