Удворица

Удворица

RM 14.99

ISBN:

9788665315134

Categories:

General Novel

File Size

0.77 MB

Format

epub

Language

srp

Release Year

2016
Favorite (0)

Synopsis

Od svog prvog romana, dakle, sve do Udvorice Borislav Radosavljević je, suštinski posmatrano, ,,secirao“ temu vlasti. Iz raznih uglova tokom decenija progovarao je o ovom fenomenu koji je na živote ovdašnjih ljudi uticao možda i više nego u nekim drugim, srećnijim sredinama.

U epistolarnoj formi pisac nam u ovoj knjizi prezentira ,,čas anatomije“ o životu, liku i dela Josipa Broza Tita i mnoge njegove poteze analizira poput skenera, povlačeći paralele koje minuciozno istražuju uticaj te visoke sfere na fatum običnih ljudi.

Pored Broza, u fabulu ovog roman utkane su takođe skice ili čak portreti mnogobrojnih drugih uglednih i slavnih ličnosti toga vremena, rezultujući dobro promišljenom, s jasnim stavom prikazanom opštom slikom čitavog jednog doba u rasponu od gotovo jednog veka.

Kroz niz proznih medaljona kontinuirano se provlači ta crvena nit koja nosi roman: počinje od naratorovog priznanja o tome kako je i sam postao udvorica, odnosno napisao neistinitu, a politički podobnu knjigu od koje je kupio vilu na moru; nastavlja se sećanjem na posleratno skrivanje ujaka koji je ratovao na pogrešnoj strani, podsećanjem na dedu svoga druga koga je život, takođe, napravio udvoricom, pa preko priča o komunističkom ratnom vođi i posleratnom funkcioneru Slobodanu Peneziću Krcunu, koji kao udvorica iz ubeđenja ubija svoje partizane zbog jednog (neplanirano) nastradalog jagnjeta, o „ružnoj partizanki“ i neshvatljivim ličnim životima toga doba, gde se i zaljubljivalo i ženilo i udavalo „po direktivi“ – preko svih tih priča stiže do obuhvatnog prikaza epohe i analitičkog razmatranja teme udvorištva i njegove društvene funkcije, koja ga prevashodno interesuje.

Pisac Udvorice, dakle, skida velove tajni s jugoslovenske komunističke revolucije. Mnoge od tih tajni otkriva u događajima o kojima svaki iole obavešteniji čitalac veruje da sve zna (Igmanski marš, pogibija Iva Lole i Jurice Ribara itd.), ali iznosi podatke i o mnogo manje poznatim epizodama (priča o Fočanskoj republici, Prvim partizanskim sportskim igrama, o Titovom bratu Martinu...). Prezentira, razume se, priču o Brozovom poreklu, o njegovom školovanju, poznanstvu s Hitlerom i Krležom, o kontaktima sa Staljinom, stvaranju nesvrstanih i stvaranju Titovog kulta kao Boga, o kvazidemokratiji, animozitetu prema beogradskoj boemiji...