Para Penyokong Muhammad : Generasi Pejuang dan Intelektual

Para Penyokong Muhammad : Generasi Pejuang dan Intelektual

RM 35.00

ISBN:

9789674819880

Categories:

History
Islam

File Size

6.46 MB

Format

epub

Language

BM

Release Year

2023
Favorite (1)

Synopsis

SENTUHAN TARBIYAH NABI MEMBENTUK GENERASI PEJUANG DAN INTELEKTUAL MULIA

Bukti kita menyayangi Nabi bukan sahaja dengan mengetahui sosok individu Nabi itu sendiri. Namun, dengan mengetahui dan memahami secara meluas mengenai lingkungan sosial Nabi yang dididik dengan tarbiyah yang hebat sehingga menjadi pendamping, penguat dan pejuang setia Nabi hingga akhir hayat. Mereka merupakan individu berpengaruh dalam kehidupan kerana mempunyai akses langsung daripada insan teragung di muka bumi iaitu Rasulullah SAW.

Buku Para Penyokong Muhammad: Generasi Pejuang dan Intelektual memberikan perincian kehidupan para penyokong setia Nabi Muhammad SAW. Mereka merupakan manusia yang kewujudannya dianggap sebagai generasi emas yang perlu kita contohi untuk membentuk generasi kini.

Buku ini amat sesuai dijadikan bahan bacaan penting masyarakat untuk mengetahui secara lebih mendalam mengenai kehidupan para sahabat bermula daripada susur galur keluarga, pengislaman, gaya hidup, sumbangan, dan kematian. Selain itu, ia merungkai tarbiyah yang Nabi gunakan terhadap para sahabat untuk dijadikan pedoman kini.

Antara sahabat yang dibincangkan dalam buku ini :

  • Abdullah Bin Mas’ud (Pembangun Jaringan Intelektual Islam).
  • Mus’ab Bin Umair (Duta Intelektual).
  • Amr Bin Al-As (Penakluk Mesir).
  • Abu Zar Al-Ghifari (Revolus Anti Kemewahan).
  • Huzaifah Bin Al-Yaman (Ejen Risikan Nabi).